2890 Tata, Kossuth tér 10-11. | Telefon: (34) 586-576 | Email: | OM kód: 201217 Régi weblap | Facebook | YouTube
Advent és karácsony a gimnáziumban

Advent és karácsony a gimnáziumban

Minden évben nagy jelentőséget tulajdonítunk a keresztyén ünnepeknek. Az iskola adta lehetőségeket figyelembe véve igyekszünk úgy alakítani a tanévünk rendjét, hogy a tanulás mellett lelki töltekezésre, ünnepre készülésre is legyen idejük diákjainknak.

Az idei adventünket éppen ezért már megszokott módon egy délutáni közös iskolai alkalom keretében tartottuk meg. A 10.A osztály műsora (versek, prózai szövegek, zenei darabok) segített bennünket elcsendesedni, a karácsonyra készülés lelki jelentőségét megérteni. A tanulók által írt és elmondott imádságok Istenre irányították a figyelmünket.

Az adventi műsort követő reggeleken az áhítat kezdetén az adventi koszorúnk gyertyáit is iskolai szinten, közösen gyújtottuk meg. Minden reggel egy-egy osztály készült rövid verssel, énekkel, ami nemcsak a karácsonyra készülésünket segítette, hanem lehetőséget adott arra is, hogy az osztályok egymást jobban megismerhessék, és készülés közben az osztályközössség is erősödjön.

Az adventi időszakunkat a karácsonyi műsorral zártuk, ahol diákjaink szereplése az ünnep lényegére, Jézus Krisztus születésére irányították figyelmünket. Nem könnyű  munka és tanulás közepette karácsonyra készülni, de számunkra különösen nagy ajándék, hogy a hétköznapokon is imádság formájában elkérhetjük ezt Istentől, ahogy egyik diákunk szépen meg is fogalmazta:

„Édes, jó Istenem! Advent van. Adj nekem türelmet a hosszú, olykor monoton napokon. Mostanában sokszor érzem azt, hogy egy mókuskerékben futkározom heteken keresztül, és mire felocsúdom, már itt is van a nemrég még oly távolinak tűnő esemény. Ettől gyakran kétségbeesem, és megijedek, hogy nincs elég időm. Úgyhogy most időt kérek tőled, Atyám, olyan időt, amit hasznosan és tartalmasan tölthetek el a karácsonyig hátralevő napokban. Adj nekem türelemmel és békességgel teli várakozást. Ámen”