2890 Tata, Kossuth tér 10-11. | Telefon: (34) 586-576 | Email: | OM kód: 201217 Régi weblap | Facebook | YouTube
Tatai Református Gimnázium

Bemutatkozás

A Tatai Református Gimnázium Zöldköre az iskolán belüli környezetvédelemre és fenntarthatóságra irányuló csoport. A szakkör fiatal múltra tekint vissza, 4 éve, egy akkori környezetvédelmi túráról visszatérő diákcsoport ötleteként jött létre. A kezdeményezés élére a ma is iskolánkban dolgozó egyik tanárunk állt.

A ZÖLDKÖR létrejötte számos pozitív változást hozott iskolánkba, mind elméleti, mind gyakorlati szinten. Első intézkedéseink között a négyféle szelektív hulladékgyűjtő kihelyezése szerepelt minden épületszárny minden folyosójára, ezzel a kommunális hulladék mennyiségét közel 60%-ra csökkentettük. A diákok és tanárok ma már külön gyűjtik a műanyag, a papír, az üveg és az alumínium hulladékot. Ezen felül a napokban indult iskolánk jótékony célra irányuló kupakgyűjtése is.

Az iskolánk környékén eldobált hulladék összegyűjtésének terén is tevékenykedtünk, amely most egy jóval egészségesebb és tisztább környezetet biztosít diáktársaink számára. Eme feladatainkat az online oktatás alatt még nagyobb gyakorisággal tudtuk végezni, ekkor került tervbe egy túraverseny kidolgozása is. E verseny meghirdetésére a következő szeptember folyamán került sor. Célja élőhelyünk közvetlenebb megismerése, kisvárosunk természethez közelibb, szinte érintetlen tájainak meglátogatása. A megmérettetés osztályszintű volt, a Református Egyház jóvoltából pedig 40 000 Ft értékű fődíj is kiosztásra került, melyet a nyertes osztály az éves osztálykirándulás alkalmával használhat fel. Az idei tanév versenye volt a legelső, reményeink szerint a jövőben többször is megrendezésre kerül majd.

Mindemellett nagy hangsúlyt fektetünk a diákok kellő tájékoztatására, mind a környezet aktuális állapotáról, mind a fenntarthatóság fontosságáról és eszközeiről – például az osztálytermekben, folyosókon és mosdókban kihelyezett figyelemfelhívó plakátokkal. Továbbá az intézmény vezetőségének beleegyezésével bizonyos tanórákon a hagyományostól eltérő módon a ZÖLDKÖR tagjai különböző témájú előadásokat tartottak olyan témákban, mint a globális felmelegedés, a szelektív hulladékgyűjtők helyes használata és az egyéni szinten megvalósítható lépések az ökológiai lábnyom csökkentésének érdekében.

Körünk igényt nyújtott be 3 darab madáretető és 8 odú beszerzésére. Főként azért láttuk szükségesnek, mert az iskola környezetében sehol sem találtunk hasonló kezdeményezésre példát. Az etetőket rövidesen meg is kaptuk, kihelyezésük megtörtént, remélve, hogy a magyarországi énekesmadarak helyi populációi a tél folyamán sem szenvednek jelentős egyedcsökkenést. Környezetünk zöldebbé tételére is törekedtünk, mely egyelőre kisebb zöld növények, virágok ültetésében nyilvánult meg, nem csak az iskolai kertben, hanem intézményünk körül is, ezzel megszüntetve a nem erre a célra kialakított területeken való parkolást. Tervben van több különféle facsemete ültetése is.

A covid járvány előtt szerveztünk Erdei Iskolát Dunaszentmiklóson, tervben van ennek folytatása iskolánkban hagyományteremtő céllal.